viernes, 11 de noviembre de 2011

El retaule major de la Seu de Mallorca. Periodistes!

En una de les participacions de les primeres jornades sobre la història de la Seu, en concret la meva conjuntament amb en Xisco Molina, varem estar parlant sobre la visualitat reduïda de la Capella Major de la Seu. Per una banda, les cortines del ciborium medieval que emmarcava l'altar major, es tancaven i obrien segons el moment litúrgic de la celebració. Però a més varem treure algun comentari nou sobre el recent restaurat retaule major gòtic de la Seu.
Sobre la seva ubicació i forma, el model és similar a d'altres retaules tabernacle de la Corona d'Aragó. Això no és nou, perquè ja es va dir fa molts i molts d'anys. El que varem proposar nou, és que el retaule de fusta no va conviure mai amb el retaule de plata, aquell retaulet a sobre de l'altar major  que es va fer sobre els anys setanta del segle XIV. Això és possible afirmar-ho gràcies a que la nostra recerca documental va donar fruit, i actualment podem datar el retaule de fusta a la segona dècada del segle XV.
La coordinadora de les tasques de conservació i difusió del patrimoni cultural de la Seu, la doctora Mercè Gambús, així ho va proposar en la recent presentació del retaule. Hem d'agrair-li que citàs convenientment la nostra descoberta, que actualment es troba encara a l'espera de sortir a les publicacions especialitzades.
El problema, si és que n'hi ha algun, és quan l'atribució del descobriment canvia de mans, gràcies a que els periodistes dels distints diaris de Mallorca han proposat la nova datació com a fruit de la tasca dut a terme pel grup d'investigació de la doctora Gambús.
En aquest espai, que puc gestionar de forma personal, vull incidir en els valors d'una bona investigació. I no em refereixo a la històrica, a la que em dedic de forma no professional, sinó a la dels periodistes que parlen de jornades històriques sense anar a les jornades, que parlen de retaules sense haver llegit res del retaule, o que fan entrevistes i no redacten segons l'entrevistat. I cobren per fer-ho!
De la mateixa manera que hi havia als antics diaris una persona encarregada de l'estil, l'ortografia i la gramàtica (això no es deixava als correctors informàtics), es troba a faltar algú amb coneixements sobre la cultura, la història i el patrimoni de les Illes Balears a la premsa diària.
Cada cop que he llegit alguna cosa sobre la Seu de mallorca als diaris, l'article ha estat mal escrit, pel desconeixement de l'autor. No és el mateix la Capella Reial que la capella de la Trinitat... per exemple.
A veure si ho feim un poc millor!




Algunes imatges del retaule a la vostra disposició. Són fetes de la meva parella, na Mercè. És millor fotògrafa que jo... Quina passada de restauració!

No hay comentarios:

Publicar un comentario