sábado, 21 de enero de 2012

Portal del Mirador

Acaben de col·locar les bastides al portal del Mirador per començar l'estudi de la Seu més urgent dels darrers anys.Com aturar l'aflorament de les sals que han aparegut? Per qui no ho sap, les escultures del portal major de la Seu i les del portal del Mirador es troben amb unes taques de color blanc, que a més de ser poc estètiques són un problema seriós per la pedra. Quan les sals dissoltes a l'aigua cristal·litzen a la pedra, es van formant cruis microscòpics que poden arribar a deteriorar i fins i tot destruir una escultura. Afegim que la pedra marès és altament porosa (no tant la de Santanyí, però encara així) i pren constantment aigua, tant per capil·laritat com per la pròpia humitat de la mar propera. A tot això hem de sumar que el marès de Mallorca és calcari, i l'aigua provoca la coneguda reacció química que l'erosiona. 
No entrarem en detall de si la neteja del portal i de totes les altres façanes exteriors de fa uns anys va ser la culpable del que ha passat. Sembla que sí, ja que abans de la restauració no existia aquest problema (o sí existia en un nivell més controlable. 
La meva intenció no és cercar culpables. El que voldria aquí és recordar una de les premisses més importants de la restauració moderna, i que m'agradaria que es tingués en compte en un futur: tota intervenció de restauració ha de ser reversible. Esper que aquesta vegada els tècnics consultats siguin conscients del que pot arribar a passar a una catedral a cinquanta metres de la mar salada. 
I per una vegada, faré un acte de denúncia. Si bé la presència de la mar sempre vaporitzarà a l'ambient de l'illa aigua amb sals dissoltes, sobre tot en dies de vent i tempesta, crec que els mallorquins no ajudam a la conservació de la Seu amb la vaporització de milions de litres d'aigua de la mar a cent metres de distància, amb el canó d'aigua del parc de la mar. En dies de vent he vist aquest canó crear una enorme cortina d'aigua salada que va directament a la façana Sud de la Seu. Ningú és conscient de l'enorme mal que estam fent a l'obra de Guillem Sagrera, de Valenciennes i tants d'altres que ara no venen al cas. No existeix cap estudi sobre aquest aspecte, però crec que qualsevol restaurador de escultura en pedra està d'acord amb mi que tal vaporització afecta a la Seu en major quantitat que si no hi hagués aquest enorme aspersor d'aigua. És aquest canó un necessari mal perquè aquest bassiot creat davant la mar no sigui del tot pudent. Sé cert que ningú proposarà mai llevar aquest canó d'aigua, però al manco en dies de fort vent hauria de ser possible la seva desconnexió.

No hay comentarios:

Publicar un comentario