miércoles, 28 de marzo de 2012

Ja es preparen les segones Jornades d'Estudis Històrics de la Seu, aquesta vegada enllaçades amb el centenari de la Constitució de 1812, on alguns canonges i el bisbe Nadal varen tenir un paper destacat en la seva redacció.
Suposo que tenint en compte l'especialització del tema, es farà una lectura transversal de tots els esdeveniments del segle XIX relacionats amb la Seu. Al manco, alguna de les sessions que es preparen, esper que tingui un títol tan suggerent com "la Seu al segle XIX" (això si no volen trobar-se sense comunicants per omplir els dos dies).
 Però podem estar tranquils, perquè com varem veure l'any passat, el títol principal només és el fil conductor proposat per la comissió de les jornades.
No sé quins estudiosos seran els que determinin el programa. Personalment apostaria al manco per la presència d'Antoni Planas o Román Piña, reconeguts ambdós en el camp de la història del Dret i el primer d'ells, president de la Societat  Arqueològica Lul·liana.
Respecte al departament d'Història de la Universitat, no m'estranyaria que alguns dels professors d'Història Contemporània tinguessin sobre la taula la comanda de fer una conferència a les jornades (Sebastià Serra, Miquel Duràn).  Qui sap si la catedràtica Catalina Cantarellas substitueixi aquest any a la medievalista Maria Barceló, i ens proposi de pas alguna conferència... això, si la Història deixa temps i lloc a la Història de l'Art.
Tampoc mancarà la Presència d'en Pere Fullana, director de l'Arxiu Capitular i responsable de les jornades, na Mercè Gambús, present a qualsevol acte on la Seu, patrimoni i història vagin de la mà, i moltes altres persones relacionades amb els estudis històrics.
Jo com sempre, per molt que el tema sigui del segle XIX, tinc la intenció d'assistir com a públic, ja que a qualsevol lloc es poden donar sorpreses. Tal volta algú presenti coses de la fàbrica de la Seu en aquest moment històric,  tan poc estudiat i que encara podria donar que parlar. Hem de recordar que a partir de la segona meitat del segle XIX, el romanticisme de l'època va voler recuperar la imatge de catedral gòtica per sobre dels historicismes posteriors. Si tingués temps i fos oportú, aquest tema ho comunicaria en aquestes segones  jornades. Però així com estan les coses, millor acabar altres projectes que tinc pendents.
Per acabar i a l'espera del Call for papers, suposo que a la presentació de les jornades s'aprofitarà per presentar el volum de les jornades de la Seu de l'any passat. Crec que les actes ja estan a impremta, però no han passat encara les proves de maquetació o possibles errors en "galerades" (això si tenen intenció de fer-ho).
Ah, una cosa més! Si per casualitat hi ha algú de la Seu que mira aquest blog, agrairia moltíssim que hi hagués un esforç per canviar les cadires de l'any passat. Ho cregueu o no, aquesta tonteria va ser un dels aspectes organitzatius més comentats.

I Jornades d'Estudis Històrics de la Seu

No hay comentarios:

Publicar un comentario