sábado, 28 de julio de 2012

Jaume II i la Catedral de Mallorca. El llibre.

Crec que ja es troba disponible en algun punt de venda el volum de les I Jornades de la Seu , que es varen dur a terme l'any passat, amb el fil conductor de Jaume II.
Aquestes jornades varen ser organitzades des de l'Arxiu Capitular de la Seu, amb la supervisió de Pere Fullana i Mercè Gambús. He de reconèixer que va ser un encontre amb bon nivell expositiu, on es varen treure algunes coses noves i que va tenir gran èxit de participació. L'aforament va estar ple des del primer dia, tal vegada amb ajuda dels crèdits de formació del professorat, que va fer que alguns personatges no desitjats juguessin a maquinetes mentre duraven les ponències, per no avorrir-se. No es varen donar compte que s'estaven exposant fets importants de la història de la Seu.
Ja a partir del primer capítol del llibre l'exposició de Josep Amengual i Batle intenta remoure consciències respecte a les obres de la Seu al segle XIII, anteriors al primer Llibre de Fàbrica i Sagristia.  Francisca Torres documenta les obres de la capçalera de la Seu, una excavació que es va fer a la Sagristia Major de la Seu i que no he pogut seguir. És fantàstic que així es publiquin els resultats de la  poca arqueologia que ha gaudit la Seu. Interessants els grafits que s'han trobat, entre els que voldria destacar una galera i un esbós d'un arc pintat amb almangra.
Jaume Sastre continua la seva tasca de recerca a l'Arxiu Capitular, destacant el corpus documental de l'Arxiu que fa referència a Jaume II. Tres-cents vint documents, ni més ni manco.
En Xisco Molina presenta un comentari sobre un dels primers rectors de Santa Eulàlia de l'Arxiu Capitular, un destacat document de l'Arxiu.
Gabriel Seguí continua amb els seus estudis sobre la litúrgia, en aquest cas sobre l'ordenament de la Capella Reial de l'Almudaina segons el llibre de les Lleis Palatines de Jaume III. És un article interessant en el context del Castell Reial.
La part econòmica i el món dels mercants  s'ha posat en relació amb la Seu per part d'Antoni Ortega, una de les persones que és capaç de fer d'aquest tema un moment de gaudi absolut. Parlar d'economia sense ningú es despisti és cosa difícil!
Jaume Boada va parlar del complicat món de la numismàtica, Xavier Carbonell sobre el retaule Major de la Seu i la musicologia, Mercè Gambús sobre les reformes de Gaudí... Antònia Vicens, Bernat Juan, jo mateix, Elvira González, Pere Fullana sobre la tomba de Jaume II (a qui he de donar les gràcies per citar-me)...  Crec que no hi faltava ningú dels que anem assíduament a la Seu, que ens té enganxats com si fos nicotina pura!
Pels estudiosos és un volum imprescindible per mantenir-se al dia. Pels aficionats crec que val la pena fer-hi un cop d'ull, així que anau alerta, que no sé si es farà una segona tirada.

2 comentarios:

  1. El mejor, el del retablo y la música. Fascinante...

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Me hubiera gustado que Xavier Carbonell actualizara la información sobre un retablo que resultó ser baroco, que no medieval. Si para algo sirven las jornadas es para corregir posibles errores.

      Eliminar