lunes, 2 de julio de 2012

La Seu present a l'encontre mundial d'experts en catedrals del IMM LLeida

Les entrades del blog s'han ressentit, però era necessari acabar d'un cop la comunicació que havia de presentar a l'International Medieval Meeting de Lleida, un congrés dut a terme aquests darrers dies. Allà, em convertia en l´únic representant de Mallorca, dispost a parlar de la nostra Seu en una de les reunions més importants d'Europa sobre litúrgia i catedrals a l'època medieval. 
Confeccionar una llista dels noms il·lustres que es varen presentar a la torrefacta Lleida és perillós, perquè sempre em deixaré a algú i aquest algú es pot sentir menyspreat (això si llegeix el meu blog que és cosa poc provable). Però he de dir que estaven representades algunes de les universitats més potents del món,  d'aquestes que sonen de tant en tant a les pel·lícules.  I de les espanyoles, ja vos podeu imaginar: hi eren presents alguns dels noms més importants en el camp de la musicologia i de l'estudi artístic. 
Pel que fa a la Seu, va sortir ni més ni menys que a tres comunicacions. Això és un fet important, tenint en compte el número de catedrals medievals a nivell mundial!
Per una banda, Francesc Massip va revisar el Davallament de la Seu, aportant els detalls més petits de la documentació disponible. L'estudi va anar sobre aquesta obra teatral de la para-litúrgia medieval i la seva prohibició per part del bisbe, l'any 1691. Això va obligar a revisar i adaptar el seu contingut,  per tal que aconseguís altre cop el permís per representar-se. 
La segona vegada que va sortir la Seu va ser a la intervenció de Justin Kroesen, de la universitat de Groningen. Com a estudiós de les tipologies i significats dels retaules medievals, va incidir en la tipologia específica dels retaules-tabernacles de Manresa, Barcelona i Mallorca. Quan va haver acabat el debat posterior, vaig aprofitar per fer-li conèixer la nostra proposta de canvi cronològic del retaule major de la Seu. 
Apart de les referències que Eduardo Carrero va fer sobre les consuetes de la Seu de Mallorca, emmarcades dins el seu projecte d'investigació, la meva comunicació va ser l'única que va a tornar a parlar, aquesta vegada íntegrament,  de la Seu. 
Jo, per la meva part, vaig parlar de les fonts del segle XIX per entendre la realitat del presbiteri medieval de Mallorca i la seva evolució dins la reforma de Gaudí. Seguint la meva política de fets consumats, ja en parlarem quan les actes del congrés estiguin publicades. Només dir-vos, que va ser un plaer parlar de la nostra Seu dins el congrés de Lleida, per segona vegada.


2 comentarios:

  1. Enhorabona!
    Dijous día 12 presentarem al IX Congrés Internacional sobre Patrimoni, a Portugal, una comunicació sobre la conservació-restauració de la decoració mural de Gaudí i Jujol a la capella reial de la Seu

    ResponderEliminar
  2. Fantàstic Alfredo. S'ha de publicitar la feina feta al més alt nivell. La vostra fantàstica memòria de la restauració no pot quedar dins un calaix agafant pols.

    ResponderEliminar