viernes, 27 de abril de 2012

La Seu de Mallorca Patrimoni de la Humanitat

És complicat! 
Avui surt al Diario de Mallorca les declaracions de Luis Ramallo Massanet (Mallorca, 1931) com a cap de l'Agencia Espanyola de la Unesco. Troba que la nostra Seu hauria de formar part del patrimoni protegit de la humanitat, i jo aquí, voldria proposar els punts a favor i en contra d'aquesta idea, tal com vaig fer una vegada amb el retaule major de la Seu. Au idò. 


Punts a favor:


Ramallo diu que els que haurien de protegir els testimonis valuosos són els propis governs. Fins aquí tothom està d'acord. En cas que un monument pateixi un atac directe d'un govern, recordau els Budas de Bamiyan, la Unesco i la seva restringida llista són la darrera frontera (amb permís de Star Treck). En cas de proposar una destrossa, es pot amenaçar als responsables de perdre la seva protecció, amb tot el que això comporta (eliminació de possibles subvencions, mala propaganda al turisme i un escàndol a nivell internacional). Quan més enfora es troba l'organisme protector, és més resistent a les pressions de la política del país. Sigui dit, que per ara cap govern ha amenaçat la Seu de manera preocupant.


Suposo que els informes que actualment es tramiten al Consell de Mallorca sobre les actuacions a l'interior o exterior de la catedral haurien de passar també per la Unesco (encara que no ho sé ben cert). Sigui com sigui, en cas d'una actuació criticable, qualsevol persona o entitat podria fer arribar l'informe a la Unesco, i que aquesta entitat avalués la seva viabilitat. Això seria un punt més que interessant a tenir en compte. 
En resum: la Seu podria quedar més protegida. 


Ara els punts contraris a la protecció:


Sol passar que els edificis Patrimoni de la Humanitat  tenen una popularitat superior a l'època anterior a la protecció. Això provocaria tal focalització de turistes, que aniria en detriment de les visites als altres edificis històrics i de tot el centre en general. Amb tanta gent, tenint en compte que la Seu ja és l'edifici amb més visites de Palma, els propis habitants de l'illa deixarien de gaudir del seu patrimoni com un valor propi, i es convertiria en un espai conquerit pels estrangers, en una atracció turística més, entre tantes altres. Aquesta és una   conseqüència del turisme de masses que ja ha sigut estudiada en altres centres històrics (el cas de l'Alhambra és paradigmàtic).


La proposta de convertir la Sibil·la en Patrimoni de la Humanitat va costar, en paraules del propi Ramallo, cents d'informes d'experts. Tots aquests informes es paguen, i ara per ara, no sé qui podria posar sobre la taula els doblers necessaris per la seva redacció. Record que els informes de la Serra de Tramuntana varen costar un "Potosí", i actualment, ja que la Seu no ha de caure (segons els informes de conservació) i que és l'edifici més visitat de Palma, crec que ens podem evitar tota aquesta feinada. Però, en cas de que algú vulgui envestir amb la feta, ja que hi sóm... teniu el meu correu disponible!


Aixi idò, hi ha aspectes positius i negatius, però ara per ara, la Seu no necessita tal protecció. Basta una supervisió efectiva dels responsables de patrimoni i una divulgació adequada.


Tanmateix, a la Seu hi va una gentada!









No hay comentarios:

Publicar un comentario